"> ');

Veelgestelde Vragen (F.A.Q)                                                            

 

Misschien vindt u het antwoord op uw vragen tussen de onderstaande vragen en antwoorden. Indien uw vraag en/of antwoord er niet tussen staat, of u wilt er meer over weten, dan kunt u ons op een van de volgende manieren bereiken:

 

 • via ons contactformulier
 • via email
 • telefonisch: 085-0654645 (tussen 19:00-21:00, of u kunt gedurende de gehele dag een boodschap achterlaten)

 

Het is beter om veel informatie vragen, dan te weinig.

 

Vragen + Antwoorden:

 

 

Is de niet-reanimerenpenning van Niet-reanimeren rechtsgeldig?

 

Ja, onze niet-reanimerenpenning voldoet aan alle eisen van een rechtsgeldige wilsverklaring. Professionals dienen zich daaraan te houden.

Wij maken ook penningen met daarop de tekst "niet reanimeren", waarop geen persoonsgegevens, geen pasfoto en geen handtekening staan, deze hebben hierdoor niet hetzelfde status als een schriftelijke wilsverklaring niet reanimeren! Let u hier a.u.b. goed op met bestellen! Dit artikel heet "Penning met 'niet reanimeren' zonder persoonsgegevens, met DNR-opschrift en bolletjesketting". 

---

 

Is het materiaal anti-allergisch?

 

Ja, de penningen zijn van edelstaal/RVS, of van titanium. Dit is hypo-allergeen. De armbanden zijn van siliconen, nylon, of RVS (roestvast staal).

---

 

Hoe kan ik bestellen?

 

U kunt op 2 manieren bestellen: 1. via het internet bestelformulier. 2. door het bestelformulier uit te printen, schriftelijk in te vullen en naar ons op te sturen. U kunt uw adresgegevens via het contactformulier doorsturen en wij sturen het papieren bestelformulier desgewenst per post naar u toe.

---

 

Wat is een niet-reanimerenpenning?

 

Met een niet-reanimerenpenning kunt u aan professionele zorgverleners (ambulance, huisarts, specialist, verpleegkundige) duidelijk maken dat u niet gereanimeerd wenst te worden bij een hartstilstand. Een papieren wilsverklaring wordt dan vaak niet snel gevonden, vandaar dat een niet-reanimerenpenning meer duidelijkheid kan geven.

---

 

Ik wil een armband kopen met daarop 'niet reanimeren', maar dat is toch niet rechtsgeldig?

 

Inderdaad, een armband met daarop 'niet reanimeren' is geen rechtsgeldige wilsverklaring. De armbanden en luxe hanger zijn bedoeld om extra aandacht naar uw niet-reanimerenpenning te trekken. U kunt bijvoorbeeld ook een briefje met uw wilsverklaring over niet reanimeren in uw tas of borstzak doen, maar de vraag is of dat gevonden wordt wanneer dat ertoe doet in een reanimatiesituatie. Het uitsluitend dragen van alleen een armband met ''niet reanimeren'' raden wij, vanwege het niet rechtsgeldig zijn, daarom niet aan. Dit is uiteraard altijd een eigen keuze en overweging van de koper.

---

 

Kan ik voor iemand anders een niet-reanimerenpenning bestellen?

 

Dat kan indien u door deze persoon gemachtigd bent en indien deze persoon wilsbekwaam en meerderjarig is.

---

 

Waarom moet ik een pasfoto, handtekening en kopie geldig legitimatiebewijs toesturen of uploaden?

 

Om uw identiteit vast te stellen en de gegevens op de niet-reanimerenpenning te controleren hebben wij deze gegevens nodig. De pasfoto en handtekening worden op de niet-reanimerenpenning gegraveerd. Met uw pasfoto is het duidelijker dat de wens op uw penning en de penning zelf bij u horen. De pasfoto wordt niet op de titanium penning gegraveerd, maar uitsluitend op de RVS penning.

---

 

Wat is een wilsverklaring?

 

Een wilsverklaring kan eigenlijk een papier zijn waarop uw keuze/wil voor wel of niet reanimeren in een voorkomende situatie is vastgelegd. Uw naam, geboortedatum en handtekening staan er ook op.

Inhoud wilsverklaring: Er zijn geen regels voor de inhoud van een wilsverklaring. Schrijf wel duidelijk op wat u wilt, zodat er bij de arts geen twijfel hierover bestaat. Zet in de verklaring ook altijd uw achternaam en voornamen voluit. Ook moet u aan het eind van het document de datum en uw handtekening zetten. Een niet-reanimerenpenning kunt u beschouwen als een verkorte, zichtbare wilsverklaring. U kunt hier een wilsverklaring vinden: https://www.thuisarts.nl/sites/default/files/wilsverklaring.pdf

---

 

Aan wie geef ik door wat mijn wensen zijn met betrekking tot niet reanimeren?

 

Wij adviseren dit met uw naasten en met uw huisarts en/of specialist te bespreken. Bij de huisarts kan het in uw medisch dossier worden vermeldt en daarbij kunt u goed laten weten wat u wilt en wat niet. De huisarts kan u de zorg geven die bij u past en u adviseren bijvoorbeeld over de specifieke situaties waarbij u dan niet gereanimeerd zou worden.

---

 

Wat moet ik doen indien ik van mening verander over niet-reanimeren?

 

In dat geval dient u dit met uw huisarts en met uw naasten te bespreken. Indien u wel gereanimeerd wenst te worden, dan kunt u er voor kiezen om uw niet-reanimerenpenning niet meer te dragen.

---

 

Kan ik voor 2 personen een niet-reanimerenpenning bestellen en hoe doe ik dat?

 

Dat kan. U dient dan 2 aparte bestelformulieren in te vullen. Indien beide bestellingen naar hetzelfde adres gaan, dan kunt u dat aangeven onder 'verzending' op het bestelformulier. U kiest dan bij de verzending van elke bestelling voor ''1 van 2 bestellingen'' (elk € 1,40). De verzendkosten zijn dan in totaal € 2,80 minder. Mocht u daar niet aan gedacht hebben, dan betalen wij u de € 2,80 dubbele verzendkosten terug indien wij opmerken dat er 2 bestellingen (met dubbel berekende verzendkosten) naar hetzelfde adres gaan.

---

 

Wie beslist er over mijn medische behandeling als ik dit zelf niet meer kan?

 

Het kan voorkomen dat u zelf niet kunt beslissen over uw medische situatie. Dan kijkt de zorgverlener eerst of u een wilsverklaring heeft opgesteld, waarin is vastgesteld wat er moet gebeuren in zo'n situatie. Ook wordt er gekeken of u een vertegenwoordiger hebt aangewezen. Zo niet dan vraagt de zorgverlener uw naasten om een besluit te nemen.

 

Wilsbekwaam / Wilsonbekwaam

Allereerst schat de arts in of u wilsonbekwaam bent. Dit wil zeggen dat u zelf geen beslissing meer kunt nemen. Iemand is wilsonbekwaam als hij/zij:

 • de informatie over zijn ziekte of behandeling niet kan begrijpen;
 • niet in staat is om zelf een besluit te nemen;
 • de gevolgen van een besluit niet kan overzien.

Iemand is ook wilsonbekwaam indien diegene bewusteloos is. Of wanneer diegene zich in een vergevorderd stadium van dementie bevindt.

Er is in december 2023 een nieuwe handreiking over Beslisvaardigheid en wilsbekwaamheid uitgekomen. U vindt deze hier: Handreiking Beslisvaardigheid en Wilsbekwaamheid. Het PDF-bestand kunt u hier downloaden: PDF-bestand

 

---

Kan ik voor een andere taal kiezen op de niet-reanimerenpenning?

 

Dat is mogelijk, u kunt kiezen voor Engels of Franstalig, of Duits, dat is geen enkel probleem. Eigenlijk is iedere taal mogelijk. Het is belangrijk dat dit duidelijk op het bestelformulier aangegeven wordt in het vakje bij 'Evt. aanvullingen'

Vaak wordt ook gekozen voor de internationale 'DNR'-aanduiding wat staat voor 'Do Not Resuscitate'. Dit kan bijvoorbeeld in combinatie met Nederlandstalige tekst.

Wij zullen dan goed met u afspreken hoe en waar u de tekst op de niet-reanimerenpenning wenst te hebben.

Omdat in elk land de wetgeving omtrent niet-reanimerenpenningen anders kan zijn, is dat wel iets om rekening mee te houden. 

Enkele aanduidingen:

 • Nederland: NIET REANIMEREN
 • Belgie/Frankrijk: NE PAS RÉANIMER
 • Belgie/Frankrijk: NE PAS ME RÉANIMER
 • Duitsland: BITTE KEINE WIEDERBELEBUNG

 • Internationaal/Groot-Brittanie/VS: DNR
 • Internationaal/Groot-Brittanie/VS: DO NOT RESUSCITATE

 

Uiteraard staan niet alle vragen hier genoemd. Mocht u een vraag hebben, dan verzoeken wij u ons een email te sturen naar: info@niet-reanimeren.nl of via ons: contactformulier

Wij zullen er alles aan doen om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.